2023 Eylül, Oksijen

GÜLMAN GROUP YÖNETİM KURULU BAŞKANI POLAT GÜLMAN:
“Sürdürülebilirlik önceliklerimiz, iş başarılarımızı destekliyor”
Birleşmiş Milletler Sürdürülebilir Kalkınma Amaçlan’nı destekleyen Gülman Group: gayrimenkul, enerji ve girişim sermayesi alanlarındaki yeni yatırımlarını daha iyi bir dünyaya katkı hedefiyle şekillendiriyor.
Sürdürülebilirlik yaklaşımını öncelikleyen Üretim ve ticaret ekonomisinin en önemli gündem maddelerinden biri. Sürdürülebilirlik yolculuğunu işiyle uyumlandırma, artık şirketler için bugünün en önemli mücadele alanlar arasında. Bu mücadelenin gereklerini önceden fark ederek, iş yapış şekillerini, iş ve sektör önceliklerini sürdürülebilirlik odağında belirleyen şirketlerden biri de Gülman Group.
“İşimizi, dünyamızı göze- terek yapıyoruz. Daha iyi bir dünyaya katkı sunmak hedefiyle çalışıyoruz ve bunu yaparken de para kazanıyoruz” diyen Gülman Group Yönetim Kurulu Başkanı ve CEO’su Polat Gülman, sürdürülebilirlik yolculuklarını şöyle anlattı:
“Gülman Group, Türkiye’de sanayi ve ticaretin çok kısıtlı olduğu bir dönemde 1952 yılında, ülkemizin gelişim için ihtiyaç duyduğu malzeme ve hammaddeleri karşılamak Üzere bir dış ticaret şirketi olarak kuruldu. Ülkemizde bulunmayan ürün ve ara mamulleri kimi zaman üretti, kimi zaman da Türkiye’de ilk kez üretilmelerine ön ayak oldu. 70’li yıllar itibari ile gayrimenkul, grubumuz içinde ağırlık kazandı. 80’li yıllarda ise ana iştigal alanımız, amiral gemimiz oldu. O dönemde Türkiye’nin şartları, ihtiyaçlan, öncelikleri ve küresel konjonktür farklı olmasına karşın, kurucumuz babam Kemal Gülman’ın geleceğe karşı duyarlılığı hep yüksekti.
“İş ve yatırım stratejimizi sürdürülebilirlik ile uyumlandırdık
2013 yılında görevi devralmamla birlikte babamın da desteği ile grubumuzun sürdürülebilirlik yaklaşımına daha net bir çerçeve çizdik. Birleşmiş Milletler’in belirlediği Sürdürülebilir Kalkınma Amaçlanı’nı benimsediğimizi, desteklediğimizi, gerek iş gerekse yatırım stratejimizi bu hedeflerle uyumlandırmayı önemli ve sürekli bir çaba olarak kabul ettiğimizi beyan ettik. BM’in Sürdürülebilir Kalkınma Amaçlanı’ndaki 17 maddeden öncelik verdiğimiz 4’ünü; ‘Erişilebilir ve Temiz Enerji, ‘Sürdürülebilir Şehirler ve Topluluklar, ‘Sanayi, Yenilik- çilik ve Altyapı’ ve ‘İklim Eylemi’ maddelerini ilke edindik.
“Dünyanın geleceğini gözeterek çalışıyoruz”
Konut ve ticari gayrimenkul yatırımlarımız- da, enerji ve su tüketimi,
iklimlendirme gibi konularda maksimum verim ile insan ve doğa dostu projeler ge- liştirmeyi hedefledik. Şimdi bunların üzerine temiz enerji ve atık su kazanımla- rını da eklemek için çalışıyoruz.
Bu doğrultuda faaliyet alanlarımıza temiz enerjiyi de kattık. İlk yatırımlarımızda güneş enerjisini seçtik Gülman Group Yönetim Kurulu Başkanı Polat Gulman ve 2021’de Muğla Milas’taki Kayalar GES, Antalya Finike’deki Nur GES ve Isparta Kuleönü’ndeki Gülkent GES’i, 2022’de ise Ankara Kahramankazan’daki Kazan GES’İ devralarak bünyemize kattık. Temiz enerjideki yeni fırsatları değerlendirmek istiyoruz.
Girişim sermayesi yatırım şirketimiz Gülman Ventures A.Ş. Üzerinden fonlar aracılığı ile 24 sektör, 27 ülkede, 185 şirkete yatırımımız bulunuyor. Yatırım tercihlerimizde Türk girişimciler ve sürdürülebilirlik en önemli önceliklerimizi oluşturuyor. Desteklediğimiz girişimler arasında insan sağlığı ve eğitim, tarım ve gida, temiz enerji, enerji verimliliği gibi alanlarda faaliyet gösteren şirketler öncelikli.
Türk iş dünyasında 70 yıldır sürekli ve istik- rarlı büyüme elde etmiş bir grup olarak, dünyanın geleceğini gözeterek çalışmak; kelimenin her iki anlamında da sürdürülebilir iş modeli’nin Ülkemizdeki başarılı örneklerinden biri olmak, bizler için özel bir anlam taşıyor.”