Polat Gülman, Gülman Holding çatısı altında yeni işleri büyütüyor. Girişim sermayesi ve güneş enerjisi yatırımlarına odaklanan Gülman’la yatırımcısı olduğu işleri konuştuk.
– Türkiye’ye geldikten sonra aile şirketinde görev aldınız. İlk hangi sorumlulukları üstlendiniz?
İstanbul’da bir gayrimenkul projesinde 5 yıl profesyonel olarak çalışmıştım. 5 yıl sonunda aile şirketine dönerek girişim sermayesi işlerine odaklandım. Güneş enerjisi yatırımlarına başladık. Ankara, Isparta, Antalya ve Bodrum’da GES’leri hayata geçirdik. Halen Ege bölgesi civarında GES yatırımları gündemimizde.
– Sizi son dönemde melek yatırımcılar arasında duyuyorum. Farklı şirketle- re yatırımlarınız oldu. Bu iş nasıl başladı?
Bu işlere çok inanıyordum. Aslında Amerika’da bulunduğum süre içinde de çok göz- lemlemiş ve başlamıştım. Aile şirketine dönünce de devam ettirmek istedim. Revo Capital, 212 Capital, 500 İstanbul – şimdiki adı 500 Emerging Europe-Earlybird, Humming- bird gibi Türkiye’deki en iyi beş fona girdik. Ve ilk girdiğim fonlarla aynı dönemde Amerika’da SilverLake adlı bir fon aracılığıyla onkoloji tedavi- siyle ilgilenen girişime yatırım yaptım. Ardından Santa Monica’da da Griffin Gaming Partners adında dünyanın en büyük oyun fonuna yatırım yaptım. Onların aracılığıyla şu anda portföyümde 40 oyun sektörü yatırımı var.
– Bu konuda babanız Kemal Gülman’ı ikna etmekte zorlandınız mı?
On yılımı aldı. Babam, çok güçlü, bilgili ve becerikli bir iş insanı olduğu için onu ikna etmek çok zordu. Bir bankayı daha kolay ikna edebilirdim. Ama babamı şöyle kazandım: Babam inovatif ve fütüristik bir insan, çok meraklı, yeniliğe açık ve esnek. Bana da bu nedenle “su gibi ol” diyor. Dolayısıyla tüccar olduğu için rakamsal veriler önüne koyduğum zaman, “aa tamam” diyor. Rakamları, değerleme- leri görünce sevdi o işi. Bu iş hızlı büyüyor.
-Kaç yatırımınız oldu? Sağlıktan oyun sektörüne çok tohum atmışsınız…
27 ülke, 31 sektör ve 207 şirkete yatırımımız oldu. 2021 rakamlarına göre – keza 2022 de öyle çıkacak galiba – Türkiye’den çıkan oyun şirketlerinin gücü de arttı. Mesela biz gittik Amerikalı fona yatırım yaptık, Amerikalı fon geldi Türk şirketine yatırım yaptı. Amerikalı fonlar oyun alanın- da bir merkez.
– Oyun sektöründe dün- yada ilk 10’a, 20’ye giren Türk girişim şirketleri oldu.
Şu anda en büyük ya- tırımınızın olduğu iki şirket Spyke Games ve Hadi diye bir oyun şirketi. Peak Games’in kurucularından Rina Onur Şirinoğlu, Spyke’ı kurdu. Rina’nın kurmuş olduğu bu şirkete de benim yatırım yapmış olduğum Griffin Gaming Partners yatırım yaptı.
– Başka hangi alanlarda yatırımlarınız var?
Çevre ve sağlık tema- sından da yola çıkarak 2019 yılında Impossible Foods adında Amerikalı bir şirkete direkt yatırım yaptık. Bitki bazlı yapay tatlandırılmış hamburger yapıyor. Et yok içinde, ama ısırdığınızda et
Okurken çalıştım, çok iş yapmak genlerimde var!
Polat Gülman, Amerika’da finans ve psikoloji bölümlerini bitirdi. Merrill Lynch Bankası’nda staj yaptı. Kendi işini de ilk mermer granit satarak yaptı. 14 yıl yurt dışın- da yaşayan Gülman, Miami’de komşusu Murat Vargı’nın tavsiyesi ile akşamları müteahhitlik okuluna gitti. Babası Kemal Gülman o dönemde Mordoğan’da 750 dönüm bir arsa alınca, Polat Gülman’ı Türkiye’ye çağırdı. 1200 konutluk bir proje hazırladılar.
Gülman aile şirketinde istediği gibi çalışma ortamı bulamayınca kendi yolunda ilerledi. Hatta kendi de- yimiyle “babası tarafından şirketten kovuldu” 5 yıl İstanbul’da gayrimenkul geliştirme projesinde çalış- tıktan, kendi kanatlarıyla uçtuktan sonra babasıyla arasındaki buzlar eridi ve aile şirketine geri döndü ve babasını girişim sermayesine odaklanmaya ikna etti.
Amerika, Kanada ve Singapur’da varlar. Biz girdiğimizde Impossible Foods’un değeri 300 milyon dolardı şu anda 2.3 milyar dolar. Türkiye’de Fazla Gıda’nın da yatırımcısıyız. Sürdürülebilir- lik açısından çok önemli işler yapıyorlar.
SpaceX’e de yatırım yaptık
– Çok şirkete giriyorsunuz. Ne kadarı büyüyerek ayakta kalıyor?
Yatırımların yüzde 50’si kayıp, yüzde 30-40’ı bir çarpan iki çarpan olabilir. Ama yüzde 10’u beş çarpan on çar- pan olabilir. O da olunca zaten kaybınızı amorti ediyorsunuz bir de üstüne para kazanı- yorsunuz. Bu da sizi canlı tutuyor. Bugün Norveç’ten Nijerya’ya kadar 27 ülke 31 sektörde varız. Sağlıktan başladık ama oradan bam- başka üç noktaya gittik. Üç sene uğraştık ve Elon Musk’ın kurduğu SpaceX’e direkt yatırım yaptık. Orada direkt hissedar olabiliyorsunuz. Halka açıldığında fiyat ne olursa olsun anlaşmış olduğumuz fiyattan onu şimdiden satın almış olduk.
– Çin’de de yatırımınız olmuştu değil mi?
Çin’de Tall diye online eğitim şirketi var. Orada da yatırımımız vardı. Rakamları uçuyor. Pandemide her ay 1 milyon 1 milyon artıyordu.İsrail’de Master School diye bir online eğitim şirketine girdik. O da teknoloji sektöründeki- lere eğitim veriyor.
– Sağlık alanında yeni girişimleriniz var mı?
Revo Capital üzerinden Massive Bio adında New York’taki bir Türk şirketine yatırım yaptık. Bu şirket, kanser hastalarıyla uygun tedavi- leri eşleştiriyor. Girişimcilik Vakfı’nın altında Founder One adında bir sosyal etki fonu var, Sina Afra ve Ali Şahin var başında. Ben de mütevelli heyetindeyim.
-Tarımla ilgili, gıda tedariğiyle ilgili de bir işiniz var. O nasıl gidiyor?
2018’de Romanya’da büyük bir tarım işine girdik. Buğday, kanola, ayçiçeği, mi- sir üretiyoruz. Şimdi de yaban mersini üreteceğiz. Yaban mersini çok büyük, toplam 3 milyon metrekare. İspanyol bir şirketle ortaklık yaptık.
-Yurt dışında yaptığınız yatırımların ne kadan Türk şirketlere yöneldi?
Çok zor bir rakam onu saptamak. Ama oyun şirket- leri içindeki Türk şirketleri- nin payı yaklaşık yüzde 25 diyebiliriz..