2022 Aralık, Milliyet

İş hayatında devraldığı bayrağı daha ileri taşımak için çalıştığını anlatan Gülman Group Yönetim Kurulu Başkanı Polat Gülman, babası Kemal Gülman’ın Şu nasihatını hiç aklından çıkarmıyor: ‘Kaplumbağa misali yavaş git ama uzun yol yürü…’
Temel işi gayrimenkul olan Gülman Group, Polat Gülman liderliğinde şimdi güneş enerjisi ve girişim sermayesinde de büyümek için yatırımlar yapıyor.
“Benim mevcudu muhafaza edip, üstüne koymam lazım… Üçüncü nesil için riskleri azaltmak üzere de uzun vadeli yatırımlara giriyorum” diyen Gülman’la yeni yatırımlarını ve hedeflerini konuştuk…
■Amerika’da eğitim gördünüz, çalıştınız. Sonra buraya geldiniz ve aile şirketinin yönetsel işleriyle başladınız. Yeni işlere, özellikle girişim sermayesine yönelme hep aklınızda mıydı?
Bizim girişim sermayesi serüvenimiz babamın teknolojiye ve inovasyona merakından kaynaklandı. Yakından takip eder, bilgi ve haberleri sürekli benimle paylaşırdı. Ben de açıkçası daha çekimser bir duruş içindeydim. Sonuçta güvenli bir yol izleyerek Revo, 212, 500 İstanbul (şimdiki adı ile 500 Emerging Europe), Earlybird, Hummingbird gibi fonlara gittik. Hem yatırım yaptık, hem de girişim sermayesi yatırımcılığı alanındaki işleyişi, ekosistemi öğrendik.
Bizim ailenin yatırım konseptine, stratejisine uygun olarak; birebir projelere, direkt şirketlere yatırım yapmaktansa,
Milliyetexecutive
“Babamın verdiği
nasihatlerden biri
de ‘Kaplumbağa misali yavaş git ama
uzun yol yürü… İnce
eleyip sık dokumaya çalışıyoruz. Aradaki
farkı da karar
aşamasındaki
hızımızla kapatıyoruz…”
fonların filtresinden, tecrübesinden yararlanarak onların yatırım kararlarından geçen işlere yatırım yapmayı tercih ediyoruz. Bir anlamda onların tecrübesine ve geçmiş performansına güvenerek hareket ediyoruz.
Fonlar, geniş bir spektruma yatırım yapıyorlar. Tohum ve tohum öncesi aşamadaki, gelişmekte olan, gelişmiş ya da tam borsaya girmeden önceki şirketler. Biz de her safhaya yatırım yaparak, kendi İçimizde riski dağıtmış oluyoruz. Neticede bu da bir portföy yönetimi. Girişim
Polat Gülman
sermayesine girdiğimizde işlerimizin 30 milyon dolar gibi bir yatırım değeri vardı, şimdi kâğıt değeri 50-55 milyon dolara geldi.
Türkiye’de Gülman Ventures A.Ş. adıyla girişim sermayesi yatırım şirketimizi kurduk. Şirketimiz üzerinden hem Türkiye’deki projelere hem de Türkiye’den gitmiş Türk girişimcilerin Avrupa’da, Amerika’da, Asya’da kurmuş oldukları şirketlere yatırım yapıyoruz. Yatırımlarımızla, Türkiye’den beyin göçü konusuna da aslında eğilmiş oluyoruz. Eğitimli gençlerimiz Arnavutluk’a, Almanya’ya, Bulgaristan’a, ABD’ye gidip şirketlerini yurtdışında kuruyorlar ama elemanlarını burada Seyrantepe’de, Gebze’de çalıştırıyorlar. Biz de onlara yatırım yapmak suretiyle Türkiye’ye gelip daha fazla sermaye toplamalarına, daha fazla değer