2021 Kasım, Capital

SEKTÖRLER TL’de aşağı yönlü değer kaybı sürüyor. Enflasyon yüksek. Küresel tedarik zincirinde aksamalar var. Hammaddetedariki zorlaştı. Şimdi de enerjide küresel bazda problemler yaşanıyor. Bu tablo, sektörler cephesinde kelimenin tam anlamıyla çok yönlü bir mücadele yaşanmasına neden oluyor.

Gülman Group Yönetim Kurulu Başkanı Polat Gülman, kurdaki hareketlilik yüzünden fatura ke- silirken belirlenen tahsilat tutarıyla güncel durum arasında önemli fark oluştuğunu söylüyor. “Bu fark, genelde kârdan zarar yönünde oluşuyor” diyor.
Tekstil sektöründe vadeler kısalıyor, makine siparişleri gecikiyor. Makine sektöründe stoklu çalışma ilave işletme sermayesi ihtiyacı doğuruyor. Gürman Group Yönetim Kurulu Başkanı Polat Gülman, inşaat ve gayrimenkulde maliyetler yükselirken kâr marjı düşüşünün hem büyümeyi hem istihdamı çok yönlü olarak baskıladığını dile getiriyor.

Pek çok sıkıntıyla boğuşan sektörler, bir yandan bunların yarattığı hasarı telafi etmeye çalışıyor bir yanda da kâr, finansman, pazar payı gibi “baskı” altındaki kalemlerde pozisyon mücadelesi veriyor. Bu tehlike sarmalında ise her sektörün “çıkış” ve “umut” takvimi farklı.

CAPITAL 11/2021