Gülman Group, konut ve arsa yatırımlarının ardından yenilenebilir enerjiye yöneldi. Yönetim Kurulu Başkanı Gülman, rüzgâr ve güneş enerjisinde büyüyeceklerini, girişim sermayesinde de atılım yaptıklarını söyledi.
Girişim sermayesinde ne yapıyorsunuz?
We invest in Turkish or foreign technology companies with Turkish founders. Today, we have indirect investments in 230 companies in 30 countries, in nearly 35 sectors, through funds. From Turkey, we have Revo Capital, 212, 500 Emerging Europe and an early stage impact fund called Founder One, which I just met through the Entrepreneurship Foundation. In parallel to the third fund established by 212, we are also investing in the Simya fund, which was created for seed and pre-seed projects in Turkey, that is, projects that are still at the idea stage. The others are funds in Europe and the US. We did not set a specific number for our fund size at the beginning, but the size we have reached today is mostly based on valuations. The initial capital was 10 million dollars.
Hangi sektörler ağırlıklı?
There are many sectors from aviation to food, from mobility to education. We have investments in the online education sector. But the sector we have the most investments in is the gaming sector with 40 percent. There is a huge potential in the gaming sector in Turkey. Fintech and software companies follow this sector.
Can you tell us a little bit about the group?
Grubumuz Kemal Gülman tarafından 1952’de kuruldu. Babam 1952-1977 arasını, daha çok ithalat, ihracat, kimyevi malzemeler gibi sektörlerde ticari faaliyetlerle geçirdi. Daha sonra birikimini yurtdışından yabancı arkadaşları ve iş yaptığı insanların da tavsiyesi ile arsa yatırımlarına yatırmaya başladı. İlk başta Bodrum’da daha sonra İstanbul’da yatırımlarına devam etti. O zamanlar daha uygun fiyatlara daha büyük metrajlı arsalar alınabiliyordu. 80’li yıllarda ise arazileri kat karşılığı vererek gelire dönüştürmeye başladı. Babam o süreçte ticari faaliyetleri azaltıp, ticari gayrimenkul ve konutta yoğunlaşınca, şirketin amiral gemisi de gayrimenkul oldu. 2013 yılına kadar işler gayrimenkul odağında gelişti. O tarihten sonra ben Gülman Group Yönetim Kurulu Başkanı ve CEO olarak göreve başladım. Babam da Onursal Başkan oldu. Yeni iş kollarını grup bünyesine katmak istedik. 2019’da yenilenebilir enerji işine girdik. 2020 itibarıyla hazır lisanssız GES tesisleri satın almaya başladık. Güneş ve rüzgâr enerjisi alanında büyümek istiyoruz. 2022’de Gülman Ventures A.Ş.’yi kurduk. Girişim sermayesi çok riskli ve geniş bir alan olduğu için direkt şirketlere yatırım yapmak yerine, güvendiğimiz, vizyonuna inandığımız, fonlar aracılığıyla yatırım yapmayı tercih ediyoruz. Şu anda gelir modelimiz şöyle çalışıyor; kat karşılığı iş yaptığımız, gayrimenkulden elde edilen gelirleri enerjiyi büyütmek için kullanıyoruz. Enerjiden sarkan geliri de girişim sermayesine yatırıyoruz.
In agriculture, what are you doing?
My dream was to plant blueberries. Two years ago we planted 220 thousand seedlings of blueberry on an area of about 3 million square meters. It will yield a full crop next year. We made a deal with a company in Spain even before the harvest. They will buy it from us and sell it to England.
İZMİR’E KONUT KOCAELİ’NE DEPO
Do you have any new projects in real estate?
Arsa portföyümüz, Kocaeli, İzmir, İstanbul, Muğla ve Çanakkale’de… İzmir ve Muğla’daki arsalarımız tamamen konut odaklı. Talebe göre doğru projeleri tasarlayıp, 4 mevsim esaslı yatırımlarımızı geliştirmek istiyoruz. İzmir Mordoğan’da Karaburun’a yaklaşık 90 bin metrekarelik bir alanda çok özel bir devremülk projesi üzerinde çalışıyoruz. Ayrıca İstanbul’da Ispartakule’de tünel kalıp yöntemiyle üretilecek 700 konutluk bir proje ve Beylikdüzü’nde de toplam 12-14 bin metrekare civarında bir ofis binası yapacağız. Kocaeli’nde lojistik depo yatırımları yapıyoruz. Şu anda faaliyette iki tane depomuz var. Önümüzdeki dönemde 4-5 yeni depo daha yapmayı planlıyoruz. Talep çok…
RÜZGÂR VE GÜNEŞE YATIRIM
Where are your energy investments?
Enerji alanında yola çıkarken hedefimiz 100 megavattı, şu anda yaklaşık 20 megavatlık bir proje bütünlüğüne sahibiz. Mevcut yatırımlarımız Antalya, Ankara, Muğla, Bodrum ve Isparta’da. Tek başımıza yapıyoruz. Yaptığımız lojistik depolarının çatılarının her birinde 1.6 megavat sığdırabiliyoruz. Tüketimi karşılayıp, kalanını satmak istiyoruz.