“SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK ÖNCELİKLİ YATIRIMLARA GİRİYORUZ”

Polat Gülman, 70 yıllık ticari geçmişe dayanan, yenilenebilir enerji, gayrimenkul geliştirme ve girişim sermayesi odaklı Gülman Group’un yönetim kurulu başkanı ve CEO’su. Geleceğin de ancak sürdürülebilir kalkınmayla mümkün olacağına inanıyor. Polat Gülman, “Gülman Group da elbette her şirket gibi büyüme hedefi olan, dolayısıyla kendi sürdürülebilirliğini de gözeten bir yapıya sahip. Yaptığımız çalışmalarla uzun süre önce faaliyetlerimizi, iş yapış ve yaklaşım biçimlerimizi sürdürülebilirlikle uyumlandırdık ve bunu ilan ettik. İşimizi, dünyamızı gözeterek yapıyoruz” diyor…

Gülman Group olarak bundan 70 yıl önce dış ticaretle başlayan tarihimiz boyunca Türkiye’de ve dünyada farklı iş kollarında önemli tecrübeler kazandık. Bugün yatırımcı kimliğimizle, sahip olduğumuz tecrübeden de güç alarak girişim sermayesi, yenilenebilir enerji ve gayrimenkul geliştirme alanlarında faaliyetler yürütürken gezegenimizin, dünyamızın, toplumun ve insanların ihtiyaçlarına daha yakın gözlüklerle bakmanın zaruri olduğunu görüyoruz. Bu bakış açısını önceliklendirmeden, sürdürülebilir bir büyüme ve iyi bir gelecek hayalinin dahi mümkün olmadığına inanıyoruz.

Dünyamızın 4,55 milyar yıldan fazla bir süre önce oluştuğu tahmin ediliyor. Biz insanlar ise 1760’larda başlayan sanayi devrimiyle gittikçe artan bir hızla dünyamıza kötü davrandık, onu tükettik.

Öncesi de var elbette ama özellikle son birkaç yüzyılda fütursuzca zarar verdiğimiz dünyamızda, böyle giderse ‘Birkaç yüzyıl daha yaşam olağan şartlarda devam edebilir mi?’Bu sorunun cevabı maalesef çok parlak değil. Bunun net sonuçları olan küresel ısınmayı hepimiz yaşıyoruz, gıda-tarım, su ise kritik eşikte. Dolayısıyla toplumsal etkideki nihai hedefimiz olan ‘gelecek’ için en belirleyici unsurların başında ‘çevre’ geliyor. Çevre önceliği olmayan yatırımları, girişimleri tercih etmiyoruz; enerji yatırımlarımızı yenilenebilir enerji ile sınırlı tutuyoruz.

 

SAĞLIK İÇİN YENİ BAKIŞ

Toplumsal etkide fark yaratacağına inandığımız ve katkı sunmaya odaklandığımız bir diğer eksen ise sağlık. Yakın dönemde dünyadaki pek çok dinamiği değiştiren bir küresel pandemi süreci yaşadık. Salgınların da ötesinde günlük rutinde kalp hastalıkları, kanser, inme, Alzheimer gibi hastalıklar son derece yaygın bir şekilde insan sağlığını tehdit ediyor. İnsanın daha uzun ve sağlıklı bir ömür yaşaması için bu hastalıkların tedavilerinin bulunması, geliştirilmesi, önleyici tedbirlerin ve daha sağlıklı yaşam koşullarının netleştirilmesi gerekiyor. Daha sağlıklı toplumlar ancak daha sağlıklı canlılarla mümkün. Biz bu noktada bir adım geriye çekilerek, sağlığa daha geniş bir açıyla bakıyoruz ve tüm canlılar açısından daha sağlıklı bir yaşama çareler arayan, sağlık teknolojileri alanında inovatif çözümler sunan girişimleri destekliyoruz.

 

MUTLAK KOŞUL: EĞİTİM 

Son olarak eğitimin de gelecek için mutlak bir koşul olduğunda hepimiz hemfikiriz. Biz eğitim başlığını, toplumsal-sosyal-kültürel bilinci, gelişimi de kapsayan bir bütün altında değerlendiriyoruz. Sosyal fayda fonlarımızda önceliği daima eğitime veriyoruz. Elbette tüm bunları destekleyecek, dünyamızı, yaşamı güzelleştirecek, kolaylaştıracak iyi teknolojiler ANA HEDEF: Toplumsal etkide ana hedefimizi ‘gelecek’ mottosuyla tanımlıyoruz. Gelecek çok genel bir kavram gibi dursa da aslında hepimiz iyi bir gelecek umuduyla hayatta var oluyoruz. Toplumsal etki ise; gelecek idealimizin ayrılmaz bir parçası. 3 BİLEŞENİMİZ: Bu noktada toplumsal etki yaratma stratejimizin üç ana bileşenini çevre, sağlık ve eğitim olarak sıralıyoruz. Daha iyi bir gelecek idealine şirket olarak katkı sunma yolculuğumuzda teknoloji ve inovasyonu da bir kaldıraç olarak görüyoruz. Dolayısıyla çevre, sağlık ve eğitim alanlarındaki önceliğimizde teknoloji daima destekleyici, kolaylaştırıcı, hızlandırıcı bir unsur olarak ajandamızda. de önem verdiğimiz bir diğer alan. Bu alanda da kendimizi kısıtlamıyor, geniş bir açıyla bakıyoruz.

 

DÜNYAYI GÖZETEREK İLERLİYORUZ

Gülman Group’un sürdürülebilirlik yaklaşımında en önemli fark alanının iş yapış şekli ve yatırım kararlarının sürdürülebilirlik öncelikleriyle uyumlanmış olması. Bu konuda samimi, proaktif ve kararlı bir tutum içindeyiz. Sürdürülebilirlik bir yolculuk, dolayısıyla her ilerleme adımını önemsiyoruz. Bu adımlarımızı aşağıdaki gibi sıralayabiliriz. Gülman Group da elbette her şirket gibi büyüme hedefi olan, dolayısıyla kendi sürdürülebilirliğini de gözeten bir yapıya sahip. Geleceğin ancak sürdürülebilir kalkınmayla mümkün olacağına yürekten inanıyoruz. Dünyamızın geleceği için ticaretin, üretimin sürdürülebilirlik koşullarıyla uyumlandırılması, geliştirilmesi çok çok önemli. Keza küresel konjonktürde de bu yönde çok önemli ve yaygın bir şekilde ciddi adımlar atılıyor. Biz de yaptığımız çalışmalarla uzun süre önce faaliyetlerimizi, iş yapış ve yaklaşım biçimlerimizi sürdürülebilirlikle uyumlandırdık ve bunu ilan ettik. İşimizi, dünyamızı gözeterek yapıyoruz.

 

YATIRIMLARDA İLK ÖNCELİĞİMİZ

Gülman Group’un ana faaliyet alanlarından biri olan girişim sermayesi yatırımlarımızda da bu ilkelerle hareket ediyoruz. Girişim sermayesi yatırım şirketimiz Gülman Ventures AŞ üzerinden fonlar aracılığı ile 31 sektörde, 29 ülkede, yaklaşık 234 projeye yatırımımız bulunuyor. Bu yatırımlarımızda da sürdürülebilirlik ilkeleri en önemli önceliklerimizi oluşturuyor. Yatırım portföyümüzdeki şirketlere baktığımızda sağlıkta yenilikçi tedavi ve çözümler atayışında olan start-up’lar, online eğitim platformları, sağlıklı gıda, yeni nesil öğrenci yurtları gibi teknolojik yeniliklerle sağlığa, eğitime ve çevreye yönelik çözümler geliştiren girişimler öne çıkıyor. Geniş ölçekli tarım, topraksız tarım, ekolojik tarım ve gıda alanlarında de desteklediğimiz girişimler, yatırımlarımız bulunuyor. Temiz enerji, üretim ve lojistikte verimliliği arttıran girişimlerde de yatırımlarımız mevcut. Yatırım portföyümüz gerçek anlamda çevre, teknoloji dostu bir yapıda. Türkiye’deki girişimlerin yanı sıra yurtdışındaki Türk girişimcilerin gerçekleştirdiği projelerde de yer alıyoruz. Öte yandan uydular üzerinden tüm dünyaya internet erişimi sağlayacak olan Elon Musk’ın SpaceX’in bir Türk yatırımcısı olmaktan gurur ve mutluluk duyuyorum.

 

UN GLOBAL COMPACT’I İMZALADIK

Toplumsal etki alanında arzu ettiğimiz ilerlemeyi sağlamak, karşılıklı öğrenme imkanlarından yararlanmak ve bu alanda uluslararası görünürlüğümüzü teyit etmek adına küresel inisiyatiflerde de yerimizi alıyoruz. Birleşmiş Milletler (UN) Global Compact – BM Küresel ilkeler Sözleşmesi’ni imzalayarak insan hakları, çalışma standartları, çevre ve yolsuzlukla mücadele konularında 10 temel ilke etrafındaki taahhüdümüzü beyan ettik. 2023 yılında attığımız bu imzayla birlikte iş stratejilerini Birleşmiş Milletler Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri ile uyumlu hale getirmemizin yanı sıra, dünya kaynaklarını projelendirmek ve daha güçlü bir topluma katkıda bulunmak üzere çabamızı da resmileştirmiş olduk.

 

TOPLUMSAL FAYDA İŞBİRLİKLERİMİZ 

Girişimcilikten kültür-sanata, eğitime kadar çeşitli vakıflar ve kuruluşlarla da çalışmalar yürütüyoruz. Bunların arasında güncel olarak İstanbul Modern, İstanbul Kültür Sanat Vakfı – İKSV,Türk Eğitim Vakfı (TEV), Argüden Yönetişim Akademisi, Girişimcilik Vakfı gibi vakıf ve kuruluşları sayabiliriz. Burada Türk Eğitim Vakfı’nın (TEV) bizim için özel bir yeri var. Grubumuzu sıfırdan var ederek bugünlere taşıyan babam, kurucumuz Kemal Gülman, 70 yıllık iş deneyimini İŞTEN HİKAYELER – TECRÜBELERİM, TAVSİYELERİM kitabına taşıdı. Kitabın tüm gelirleri, ayrıca destekte bulunduğumuz Türkiye Eğitim Vakfı’nda oluşturduğumuz özel bir burs fonuna aktarılıyor.

 

BM Sürdürülebilir Kalkınma Amaçlarını benimsedik

Gülman Group yönetimini 2013 yılında devralmamla birlikte, babamın da desteği ile geleceğe karşı bu hassasiyetimizi, kurumsal olarak net çizgilerle daha net bir çerçeve içine aldık. BM’nin 17 maddelik Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları’nı benimsediğimizi, desteklediğimizi, gerek iş gerekse yatırım stratejimizi bu hedeflerle uyumlandırmayı önemli ve sürekli bir çaba olarak kabul ettiğimizi beyan ettik.

4 KRİTİK MADDE: Sürdürülebilir Kalkınma Amaçlarındaki maddeler içinden öncelik verdiğimiz; ‘Erişilebilir ve Temiz Enerji’, ‘Sürdürülebilir Şehirler ve Topluluklar’, ‘Sanayi, Yenilikçilik ve Altyapı’ ve ‘İklim Eylemi’ olmak üzere 4 maddeyi belirleyerek, iş stratejimizde bu 4 maddeyi kendimize rehber edineceğimizi taahhüt ettik.

DOĞA DOSTU PROJELER: ister konut, isterse ticari olmak üzere tüm gayrimenkul yatırımlarımızda, enerji ve su tüketimi, iklimlendirme gibi konularda maksimum verim ile insan ve doğa dostu projeler hedefledik. Şimdi bunların üzerine gayrimenkul projelerimize temiz enerji ve atık su kazanımlarını da önceliklendiriyoruz.

TEMİZ ENERJİ: Bu ilkeler doğrultusunda faaliyet alanlarımıza temiz enerjiyi de kattık. Bu alandaki ilk yatırımımız için güneş enerjisini seçtik. 2021 yılında Muğla Milas’taki Kayalar GES, Antalya Finike’deki Nur GES ve İsparta Kuleönu’ndeki Gülkent GES’i, 2022’de ise Ankara Kahramankazan’daki Kazan GES’i devralarak bünyemize kattık. Bu alandaki farklı fırsatları da değerlendirmeyi hedefliyoruz.