GÜLMAN GROUP YÖNETİM KURULU BAŞKANI VE CEO’SU
ROMANYA’DA BLUEBERRY YETİŞTİRECEK
Polat Gülman, 5 yıl önce tarım sektörüne yatınımcı olarak girdi. Büyük metrekarelere sahip alanlarda ayçiçeği, buğday, kanola, mısır gibi Ürünler ürettiklerini ve bir anlamda klasik tarım yaptıklarını belirten Gülman, “Romanya’da İspanyol ortaklarımızla birlikte artık dünyanın her yerinde her mevsim satılan ciddi bir emtia konumuna gelen blueberry yetiştirmeye hazırlanıyoruz. Benzer yatırımlarımızı Türkiye’de de yapmayı çok arzuladık. Ancak ülkemizde milyon metrekareler gibi büyük alanları tek bir parça halinde bulmak maalesef mümkün değil” diyor.
Polat Gülman, Amerika’da Bryant Üniversitesi’nde finans ve psikoloji bölümlerinden 2001 yılında mezun olduktan sonra Merrill Lynch Bankası’nın New York ofisinde borsa ve özel bankacılık uzmanı olarak kariyerine başladı. 2003 yılından itibaren Amerika’da hem mortgage bankacılığı hem doğal taş sektörlerinde çalıştı. 2007 yılında Miami’ye yerleşerek emlak brokerlığı lisansı aldı, ardından emlak ve inşaat sektörlerine yatırımcı olarak girdi. Gündüzleri çalışırken akşamları da inşaat müteahhitliği eğitimi alan Gülman, 2009 yılında aile şirketinin İzmir’deki bir gayrimenkul geliştirme projesine liderlik etmek üzere Türkiye’ye döndü. 2013 yılında babası Kemal Gülman’dan yönetim kurulu başkanlığını devralarak Gülman Group’ta yönetime geldi.
1952 yılında dış ticaret faaliyetleri yürütmek üzere temelleri atılan Gülman Group’un 1977 yılında gayrimenkule odaklandığını belirten Polat Gülman, bugün gayrimenkul sektöründe arsaları, kira getirisi sağlayan konut, villa ve ticari projeleri bulunduğunu söylüyor. Yönetimi devraldıktan sonra işi nereden nereye taşıdığını da şöyle paylaşıyor: “Son dönemde ticarette gelişen konjonktürün doğurduğu önemli ihtiyaçlardan biri olan modern lojistik depolarına odaklandık. Gayrimenkul sektöründe genelde kat karşılığı hasılat paylaşımı modeliyle yer alıyoruz. 2019 yılında yenilenebilir enerji işine girerek 2020 itibarıyla hazır lisanssız GES tesisleri satın almaya başladık ve bu alana yoğunlaştık. 2021 yılındaysa girişim sermayesiyle ilgilenmeye başladık. 2022 yılında Gülman Ventures’ı kurduk. Şirketlere doğrudan yatırım yapmak yerine güvendiğimiz, vizyonuna inandığımız fonlar aracılığıyla yatırım yapmayı tercih ediyoruz. Girişim sermayesinde bugüne kadar 35 farklı sektöre dolaylı olarak yatırım yaptık. Grubumuzun yatırım modeli şöyle çalışıyor; kat karşılığı iş yaptığımız gayrimenkulden elde edilen gelirleri enerji işimizi büyütmek için kullanıyoruz. Enerjiden elde ettiğimiz kazanımı girişim sermayesine yatırıyoruz. Orta ve uzun vadeli girişim sermayemizden elde edilecek gelirler de yine bu devinime dahil olacak.”
Bu yıl Gülman’ın en önemli önceliği mevcut yatırımları, gelirleri reel değerlerde korumak ve mümkün olduğu kadar üzerine koyabilmek. Bununla birlikte şu anki şartlarda, ana faaliyet alanları içinde ağırlıklı büyümenin girişim sermayesi tarafından geleceğini ifade eden iş insanı, “Gayrimenkulde lojistik ve konut olmak üzere iki ayrı koldan proje hazırlıklarımız devam ediyor. Öte yandan İstanbul’un Avrupa Yakası’nda bulunan iki farklı arsamız üzerinde ticari alan da içeren konut projeleri üzerinde çalışıyoruz. Kat karşılığı, hasılat paylaşımı modeliyle yürütmeyi hedeflediğimiz projelerimiz için markalarla görüşmelerimiz sürüyor. Hem lojistik depo hem konut projelerimizin bu yıl içinde başlamasını arzuluyoruz.”
Uluslararası ticaret alanında faaliyet göstermek üzere 1952’de kurulan Gülman Group; yıllar içinde gayrimenkul, girişim sermayesi ve enerji alanlarına ağırlık vererek, sürdürülebilir bir gelecek ve büyüme hedefiyle faaliyetlerine devam etmektedir.