2021 Kasım, Capital

YENİ DÖNEM
ZOR BÜTÇE DÖNEMİ
Son iki yılda bütçelerini hem kurdaki hareket- lilik hem tahsilat gecikmeleri nedeniyle 3-4 kez
güncellediklerini belirten Gülman Group CEO’su Polat Gülman, 2022’de temkinli bütçe hazırladıklarını söylüyor. Gülman, “TÜFE artışını yüzde 15 ve yüzde 30 olarak öngörerek iki farklı senaryo 2022 bütçeleri volatil ve enflasyonist bir o üzerinde çalışıyoruz” diyor. En büyük zorluk artan kurdan dolayı maliyetleri ön görmek. Enerji, hammadde, navlun ve ücret artışlarının ne olacağı CEO’ları en çok zorlayan konular arasında. 2022 bütçelerinde genel trend ise temkinliliği elden bırakmadan yatırımlara ve büyümeye devam etmek. 2022’de iyi senaryoda enflasyon yüzde 15’in biraz üzerinde tahmin ediliyor. Dolar tahmini yapmak ise iyice zorlaşmış durumda.
Ekim’de Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası’nın 200 baz puanlık faiz düşürme kararı sonrası dolar/TL ve Euro/TL kurunda önemli dalgalanma yaşandı. Capital Dergisi olarak bütçe dönemi senaryolarını incelediğimiz bu yazı için şirketlerden aldığımız 2022 yıl sonuna yönelik “iyimser tablo” kur tahminleri geçersiz kaldı. Revize edilen bütçe- lerde iyi senaryoda büyüme yüzde 5-6, enflasyon ve faiz yüzde 15 olarak tahmin ediliyor. Kötü senaryoda büyümenin yüzde 2-3, enflasyonun yüzde 18-20 seviyesine çıkacağı öngörüleri var.
Uzmanlara göre de şirketler oldukça zor bir bütçe döneminden geçiyor. Enerji, hammadde,
navlun ve ücret artışlarının ne olacağı en büyük soru işareti. Yine de CEO’lar temkinliliği elden bırakmadan yatırımlara ve büyümeye devam edeceklerinin sinyalini veriyor. CEO’ların bütçe hazırlarken zorlandıkları konular da değişkenlik içeriyor.
“Enflasyonist bir ortamda bütçe hazırlıyoruz” diyen Turkcell CEO’su Murat Erkan, 2022 bütçesinde en çok çalışan zam oranlarını belirlemekte zorlandıklarını anlatıyor. ÜFE ve TÜFE arasındaki makasın çok açıldığını söyleyen Erkan, “Çalışan ücret zam- larını açıklanan enflasyona göre yapmak zor” diye konuşuyor. Pek çok CEO gibi Erkan da maliyetten ziyade çalışanların enflasyon altında ezilmelerini önlemeyi daha fazla önemsediklerini belirtiyor.
CAPITAL 11/2021